Noul “Spintecator”: violenta (impotriva femeilor) ca divertisment

Cand e vorba de crime impotriva femeilor, se pare ca desi suntem in 2006 nu s-au schimbat prea multe de acum 30 (sau 100) de ani. Politia, presa, si majoritatea publicului nu gasesc nimic ciudat in a dezumaniza victimele si a trata violenta ca divertisment, iar crimele nu sunt adresate si rezolvate mai eficient. Se stie ca primul mars “Reclaim the Night” din Anglia s-a organizat in 1977 ca protest fata de o serie de omoruri cunoscute ca “Yorshire Ripper Murders”, si in special fata de faptul ca politia nu facea destul pentru siguranta femeilor si tinea sa deosebeasca “prostituatele” de “victime inocente”. Acum ca a aparut o situatie similara si 5 femei au fost deja omorate in Ipswich, Suffolk, MB, femeile sunt din nou indemnate sa nu iasa seara pe strazi. Este singura “solutie” si masura preventiva oferita de politie pe moment. In acelasi timp, felul in care se vorbeste despre victime (in principal ca “fete” si “prostituate”), sau detalii despre cat de “dezbracate” erau cand au fost gasite si atentia cu tente pozitive care i se da criminalului nu face decat sa dezumanizeze victimele si sa glorifice violenta.

Citand-o pe Twisty de la I Blame the Patriarchy:

“Ipswich spree killer: obviously dominated by women”

Ipswich’s murdering psycho has been so obligingly villainous, the media have promoted him, in quaint British tradition, to ‘Ripper’ status. Men murder women all the time (about 11 times a day in the US alone), but ‘Ripper’ is the pet name reserved for a special class of male murderer who, in the popular imagination, is particularly evil, brilliant, fascinating, ruthless, predatory, depraved, cop-taunting, and of course, hooker-hating. He also has a grippingly seedy life history (”a loner who never fit in”), one that tabloid pop psychologists can modify into a reassuring, explanatory ‘motive’, or, even better, into a pyschokiller narrative revealing to a prurient public explicit, lingerie-ripping details of woman-hating violence.*

In a departure from Rippers past, the Ipswich killer doesn’t mutilate. He wins the exalted ‘Ripper’ crown in part because of the stunning dispatch with which he ‘works’ — he is, it is noted unfailingly, and with a sangfroidesque blend of awe and admiration, the fastest serial killer in British history — but mostly because all his victims appear to have been female sex workers, an important prerequisite for Ripperdom.

The Ipswich killer’s upgrade from random violent schlub to a mythic personage capable of waging “a campaign” means a concomitant downgrade for his victims. These people are demoted instantly from human women to ‘prostitutes,’ from ‘prostitutes’ ** to ‘vice girls’. From there it’s just a short hop to ‘heroin addicts’ and finally, to the lowest form of life imaginable, ’single mothers.’ Their first names are always used as if they were children. Tabloids, as Guardian columnist Joan Smith notes with dismay [in her article “Prostitutes deserve as much sympathy as any murder victim”], even allude to their hair color (“blonde Gemma”). It’s as though they were hotties in Hustler rather than murdered women; no report omits to describe the women’s corpses as ‘naked’ or ‘having been stripped.’

Why celebrate the murderer and dehumanize the victims as fetish objects? Because the public is enamored of the delusion that only nutcase criminal masterminds hate women enough to murder them, and that prostitutes more or less have it coming to them.

* The Sun’s ‘top criminal psychologist’ speculates that “the maniac [has a] history of being dominated by women.” Funny how every single woman on the planet has a history of being dominated by men, yet the world remains puzzlingly bereft of crazed chicks rampaging around on tabloid-quality murder sprees.

Dar de ce ne-ar surprinde ca acestui criminal i se gasesc deja “circumstante atenuante”? Jack the Ripper este considerat un subiect fascinant, despre felul in care a mutilat si omorat femei se vorbeste cu mult interes si un minim de compasiune – mai ales ca si atunci victimele erau prostituate! “The Yorkshire Ripper”, care a omorat cel putin 13 femei, a fost lasat de curand sa viziteze locul unde se afla cenusa tatalui sau.

Iar in presa romaneasca stirea despre omorurile recente poate fi gasita prezentata de parca ar fi vorba de o noua ecranizare a istoriei lui Jack the Ripper: “Jack Spintecatorul s-a intors: Dupa 118 ani, prostituatele britanice sunt in pericol din nou” (Ziua, 12 decembrie 2006) – un articol pe care InfoPortal.ro (“Indexul stirilor din Romania”) il indexeaza la sectiunea de “Divertisment”!

—-

Zilele acestea se incearca pregatirea unui Reclaim the Night ca raspuns la situatia din Ipswich.

3 thoughts on “Noul “Spintecator”: violenta (impotriva femeilor) ca divertisment

  1. am trimis urmatoarea scrisoare:

    Catre Redactia Ziua:

    Am observat ca in ziarul dvs. stirea despre omorurile recente din Ipswich, Marea Britanie, a fost prezentata de parca ar fi vorba de o noua ecranizare a “povestii” lui Jack the Ripper: “Jack Spintecatorul s-a intors: Dupa 118 ani, prostituatele britanice sunt in pericol din nou” (12 decembrie 2006). Mai mult, ati publicat acest articol (si pe un al doilea pe acelasi subiect din 15 decembrie) la sectiunea “Magazin”! Iar ca rezultat, diverse site-uri romanesti de stiri, cum ar fi InfoPortal.ro, au preluat articolul si l-au indexat ca “Divertisment”! ( http://www.infoportal.ro/articol~din-divertisment~info-175296~jack-spintecatorul-s-a-intors.html )

    Este inadmisibil si foarte nepotrivit – dpdv al eticii si deontologiei jurnalistice – ca stiri despre un subiect atit de grav si serios sa fie tratate astfel. Ce anume poate fi considerat “divertisment” la crimele respective? De ce e nevoie sa detaliati, cu un ton de semi-admiratie, istoria lui Jack Spintecatorul si a altor criminali in serie, prin care sa ii “glamorizati” si glorificati? De ce va referiti la femeile ucise exclusiv ca “prostituate” (cind ele sint/au fost in primul rind fiinte umane, nu “prostituate”)? Din felul in care prezentati stirea, lasati sa se inteleaga ca victimele nici macar nu merita prea multe atentie, si ca singurul aspect interesant la aceste stiri sunt cruzimea si personalitatea criminalui, ambele fascinante!

    Mai jos puteti citi o analiza a tipului de atitudine fata de aceste omoruri la care se pare ca subscrieti – si alte date si trimiteri pe care probabil le veti gasi utile. Eu as aprecia o explicatie din partea redactiei despre felul in care ati ales sa prezentati acest subiect pina acum, si mai ales as dori sa vad stiri viitoare relatate pe alt ton, in alte sectiuni ale ziarului care NU sint de _divertisment_.

    Multumesc pentru atentie.

    [semnat]

    ————
    Cand e vorba de crime impotriva femeilor, se pare ca desi suntem in 2006 nu s-au schimbat prea multe de acum 30 (sau 100) de ani. Politia, presa, si majoritatea publicului nu gasesc nimic ciudat in a dezumaniza victimele si a trata violenta ca divertisment, iar crimele nu sunt adresate si rezolvate mai eficient. Se stie ca primul mars “Reclaim the Night” din Anglia s-a organizat in 1977 ca protest fata de o serie de omoruri cunoscute
    ca “Yorshire Ripper Murders” [http://www.guardian.co.uk/women/story/0,,1953981,00.html], si in special fata de faptul ca politia nu facea destul pentru siguranta femeilor si tinea sa deosebeasca “prostituatele” de alte “victime inocente”. Acum ca a aparut o situatie similara si 5 femei au fost deja omorate in Ipswich, Suffolk, MB, femeile sunt din nou indemnate sa nu iasa seara pe strazi. Este singura “solutie” si masura preventiva oferita de politie pe moment. In acelasi timp, felul in care se vorbeste despre victime (in principal ca “fete” si “prostituate”), sau detalii despre cat de “dezbracate” erau cand au fost gasite si atentia cu tente pozitive care i se da criminalului nu face decat sa dezumanizeze victimele si sa glorifice violenta.

    De ce ne-ar surprinde ca acestui criminal i se gasesc deja “circumstante atenuante”? Jack the Ripper este considerat un subiect fascinant, despre felul in care a mutilat si omorat femei se vorbeste cu mult interes si un minim de compasiune – mai ales ca si atunci victimele erau prostituate! “The Yorkshire Ripper”, care a omorat cel putin 13 femei, a fost lasat de curand sa viziteze locul unde se afla cenusa tatalui sau.

    Aceste atitudini se inscriu intr-un context in care in ce priveste violenta (impotriva femeilor), avem date ca:

    ….
    Violenta impotriva femeilor este un flagel raspandit in lumea intreaga, in urma caruia sufera, in medie, o femeie din trei cel putin o data in viata, arata un raport dat publicitatii de secretarul general al ONU Kofi Annan.

    “Totul indica faptul ca violenta impotriva femeilor este o problema grava raspandita in intreaga lume”, afirma documentul. “Potrivit anchetelor efectuate in 71 de tari, un numar mare de femei sunt victime ale violentelor fizice, sexuale sau psihologice”, se mentioneaza in raport. Forma cea mai frecventa este violenta fizica la care sunt supuse femeile de catre partenerul lor de viata.

    Intre 40% si 70% din cazurile de asasinat in randul femeilor sunt comise de catre sotul sau iubitul lor, in tari precum Australia, Canada, Israel, Africa de Sud si SUA. In Columbia, in medie la sase zile, o femeie este ucisa de partenerul sau sau de fostul sau partener. Sute de femei au fost rapite, violate si asasinate in Ciudad Juarez, in nordul Mexicului.

    Violentele impotriva femeilor in conflictele armate au deseori un caracter sexual. ONU estimeaza ca in timpul genocidului din Rwanda, din 1994, intre 250.000 si 500.000 de femei au fost violate, iar intre 20.000 si 50.000 au avut aceeasi soarta in timpul conflictului din Bosnia, la inceputul anilor ’90. (Moldpres, 2006-10-12)

    ….
    Violenta domestica este, in lume, cauza principala a mortii sau a imbolnaviri femeilor intre 16 si 44 de ani, mult mai mare decat cancerul, malaria, sau accidentele de masina. Peste 90% dintre agresori sunt barbati, 82% dintre abuzatori sunt cunoscuti ai victimei, iar 19% sunt chiar rude; 85% dintre violatori sunt barbati, cunoscuti ai victimelor; 61% dintre violuri sunt comise in casa cuiva, de regula a victimei; 1 din 7 femei sunt violate de catre sotii lor; 78% din cazurile de viol sunt achitate; 70% dintre femei au fost hartuite sexual intr-un anumit moment al vietii lor; 1 din 11 femei au fost violate, iar 1/3 la prima lor intalnire; 1 din 2 fete vor fi victimele unei forme de abuz sexual inainte de a implini 18 ani. Intr-un studiu din 1999 privind sanatatea reproducerii, asupra abuzurilor fizice domestice suferite vreodata, s-a inregistrat un procent de 29% de femei din Romania, fata de 21% din Ucraina, 22% din Rusia, 14% din Moldova si 5% din Georgia. In Romania, o femeie este omorata in bataie o data la 2 zile; 45% din femei au fost agresate verbal, 30%, agresate fizic si 7%, agresate sexual.

    (Detalii despre situatia in Romania se pot gasi la: http://www.stopvaw.org/Romania2.html)

    —–> si, in sfirsit:

    Alte analize ale situatiei din Ipsiwch si felului in care a fost abordata de politie si prezentata in mass media:

    “Terror on our streets”
    http://www.guardian.co.uk/g2/story/0,,1970748,00.html

    “Ipswich spree killer: obviously dominated by women”
    http://blog.iblamethepatriarchy.com/2006/12/13/ipswich-spree-killer/

    “Prostitutes deserve as much sympathy as any murder victim”
    http://graceneedshelp.blogspot.com/2006/12/prostitutes-deserve-as-much-sympathy-as.html

    mai multe: http://touchinglynaive.blogspot.com/index.html

  2. Thoughts on “People’s Prostitutes” – o critica la un articol publicat in ziarul britanic (tabloid) Daily Mail in care se afirma negru-pe-alb ca in privinta acestor femei ucise ce lucrau ca prostituate, “We do not share in the responsibility for either their grubby little existences or their murders. Society isn’t to blame. It might not be fashionable, or even acceptable in some quarters, to say so, but in their chosen field of “work”, death by strangulation is an occupational hazard. That doesn’t make it justifiable homicide, but in the scheme of things the deaths of these five women is no great loss.” [italicizarea e a mea]

    stirile de ultima ora: politia are in custodie doi suspecti


    analize mai bune:
    “Terror on our streets”

    “Prostitutes deserve as much sympathy as any murder victim”

    stiri si analiza pe un blog din u.k.

  3. Pingback: ladyfest romania » Blog Archive » post-Ipswich murders conviction

Leave a Reply